Laden...

Dag taart en cappuccino

Als iemand die de hashtag #nevernoteating gebruikt, waarmee ik overduidelijk #altijdveeleten bedoel, maakte ik laatst een radicale beslissing: ik eet alleen nog maar veganistisch. 

Niet niks
Vegan. Het klinkt alsof ik alleen nog maar broccoli eet en tussendoor snack met een steel bleekselderij. Want zeg nou zelf, wat blijft er nog over als je vlees, vis, melk, kaas en ei van je bord schrapt? En daarmee ook cappuccino (want melk), melkchocolade (duh), taart (want boter en ei), koekjes (boter) en talloze andere producten die ook dierlijke ingrediënten bevatten? Niet niks voor een gewoontedier en taart- en cappucino-verslaafde als ik. 

Sociaal handig
Ooit was ik al eens drie jaar vegetariër. Veel van mijn gerechten bracht ik destijds op smaak met... kaas. En ik at naar hartenlust toetjes natuurlijk. Op een dag merkte mijn huisarts op dat mijn ijzergehalte omhoog moest en het handig zou zijn als ik weer vlees en vis at. Ik was al lang heel moe. Dus dat ben ik maar gaan doen. Na een tijdje bleek dat ik een jaar lang Pfeiffer had. Inmiddels vond ik dat vlees eten wel sociaal handig, niemand hoefde speciaal rekening met me te houden en in een restaurant had ik ineens super veel keus. Ik gooide mijn principes uit het raam en bleef hangen in mijn nieuwe, oude gewoonte. En viel trouwens best wat kilo’s af op een quasi Paleo-manier. 

Aan de buis gekluisterd
Inmiddels zorgt een andere ziekte voor problemen: MS. Mijn benen voelen nogal zwaar aan, om voor het gemak één symptoom te noemen (maar eigenlijk ben ik al een half jaar aan het battlen met zeer uiteenlopende klachten die mijn energieniveau ook niet echt met rust laten). Ik zat aan de buis gekluisterd toen ik een documentaire zag, gestoeld op nogal wat onderzoek, waarmee een directe link tussen zuivel en MS werd geconstateerd. Doktoren brachten vlees en vis met allerlei ziekten in verband. Na zelf wat research gedaan te hebben, popte het één na het andere voorbeeld op van mensen die (in korte tijd) volledig genezen waren van een auto-immuunziekte door het eten van enkel plantaardig voedsel. Ik vind het de gok wel waard. Heel eerlijk: ik ben de bio-industrie al een tijdje zat. En hoe spannend ik het vier weken geleden vond om ook zuivel te bannen, hakte ik de knoop door.

Cappuccino met sojamelk
Wat blijkt? Het is zowaar leuk en lekker om ermee bezig te zijn. De hashtag #nevernoteating kan ik gewoon in ere blijven gebruiken, want de lekkerste pasta’s, salades, stoofpotten en prakjes staan hier op tafel (kijk zelf maar). Het voelt niet eens als een moeite. Ik geef minder uit aan boodschappen dan vroeger, en ben veel bewuster met mijn gezondheid bezig. Ik eet ineens automatisch veel meer fruit en groente. Weet je trouwens dat je ook heel lekkere vegan taartjes kunt eten? En dat Oreo-koekjes vegan zijn? Dat rijstmelk chocolade net zo romig is? En dat een cappuccino met sojamelk (sojchino) ook heel lekker is, maar minder zwaar op de maag?  

Ik wil je niet bekeren
Ik verwonder me erover hoe makkelijk uitvoerbaar mijn beslissing was. Wil ik anderen ook gelijk bekeren to het veganisme? Niet echt. Ik snap het heus wel. Ik heb er ook van genoten. Ieder zijn keuze. Boris eet nog drie keer per week vlees of vis. Ik vind dat hij nu nog zoveel mogelijk van alles mag binnenkrijgen, overwegend meer goed dan slecht natuurlijk. Of het me ook echt van de MS gaat helpen, is nog even afwachten. Ik ben pas net gestopt met verschrikkelijke medicijnen die de MS enkel verergerden. Totdat die zooi uit mijn systeem is, ben ik benieuwd of deze vegan lifestyle resultaat geeft. En ondertussen geniet ik van lekker eten. 

Keep you posted!

Boek
In 'Toen ik eindelijk durfde' laat ik mijn huwelijk, huis en baan achter zich om een gelukkiger leven te veroveren. Ik besluit mijn hart te volgen, al weet ik niet wat de toekomst me brengt.
Lees meer
Categories
Nieuwste artikelen